Geplaatst op: 19 maart 2021

Stichting Arnhemse markten helpt NON-Food marktkooplieden

Op vrijdag 19 maart heeft Marc Schoonenbeek (Manager Arnhemse Markten) bekend gemaakt dat de Stichting Arnhemse markten besloten heeft om de Non-food kooplieden (denk aan de verkopers van sokken, stoffen, beddengoed, ondergoed, telefoonhoesjes, bloemen, planten, cosmetica, dames kleding, lederwaren, sieraden en meer)  te ondersteunen met een tegemoetkoming van de marktgelden. 

De lock-down in verband met corona (sinds 15 december tot aan vandaag) hebben het moeilijk gemaakt voor de Non-food kooplieden om hun producten op de normale manier te verkopen.  

De Arnhemse markten is een zelfstandige stichting en moet zijn eigen broek ophouden. Het wegwuiven van marktgelden is daarom niet zo eenvoudig. Toch is hiertoe besloten. 

Non-food marktondernemers en overheidssteun

Alle marktondernemers hebben natuurlijk recht op de verschillende vormen van financiële ondersteuning vanuit de overheid. Er zijn verschillende regelingen. We hebben echter ontdekt dat het niet altijd voldoende is of men net niet aan de voorwaarden kan doen. Uiterst zuur voor alle ondernemers in ons land, die niet buiten de boot vallen. Het is echter dubbel zo zuur voor de ondernemers die niet open mogen. Om met name de Non-food marktondernemers van de Arnhemse Markten te ondersteunen is het idee ontstaan om ze te helpen. Mogelijk krijgt dit in de toekomst de vorm van een garantiefonds. 

Waarom een compensatie? 

Ten eerste is het natuurlijk goed om als collectief elkaar in goede en slechte tijden te helpen. Daarnaast zijn de minder getroffen marktondernemers gebaat bij een goede en kwalitatief hoogwaardige markt. De selectie is steeds zeer zorgvuldig geweest en daardoor is er een complete mix ontstaan van uitmuntende marktkooplieden. Dit wil de stichting in stand houden. 

Saamhorigheid en binding: Trots op de Arnhemse markten 

Met deze steun en compensatie willen we de handen van niet alleen de marktondernemers op elkaar krijgen, maar ook van de klanten. Ook voor de bezoekers van de markt is een volle markt met veel goede marktkooplieden essentieel. Het zorgt voor meer vakmanschap, kwaliteit, een eerlijke prijs en ook gezelligheid op de markt. De compensatie moet daarom ook gezien worden als een investering in de kwaliteit en de liefde voor de markt. 

Een volledige compensatie? 

De stichting Arnhemse markten kijkt per situatie welke mogelijkheden er zijn voor compensatie. Vanuit de bestaande begroting en het financiële vooruitzicht (we verwachten in week dertien of veertien weer volledig bezet te zijn op de markt met food en non-food marktkramen) wordt er budget vrijgemaakt. Aangezien ook de overheid nergens een volledige compensatie biedt heeft de stichting Arnhemse markten de compensatie gemaximeerd op 75 procent. 

Uitzonderlijke tijden

We leven in uitzonderlijke tijden en we willen de markt compleet houden. De stichting meldt dat deze compensatie niet oneindig voortduurt. Uiteindelijk mag het belang van de Arnhemse markten in zijn geheel niet uit het oog verloren worden.  

Wij wensen de Non-Food collega’s sterkte toe en hopen dat ze spoedig weer op ‘onze’ markten  kunnen aansluiten.

 

Deel op Facebook Verstuur per mail