Geplaatst op: 20 mei 2020

Ondernemer van de maand: Theo van de Linde (Theo Tuinplanten)

Theo van der Linde is eigenaar van de marktonderneming ‘’Theo Tuinplanten’’. Theo verkoopt alles voor in de groeten- en bloementuin. In dit artikel lees je hoe Theo is begonnen met ondernemen en wat hem motiveert om wekelijks op de markt te staan.

‘’Ik ben 40 jaar geleden begonnen te werken in een kwekerij. Dit beviel mij zo goed, dat de toenmalige eigenaar, de heer Huisman, voorstelde om met hem mee de markt op te gaan om de tuinplanten te gaan verkopen die hij kweekte. Hij had dit bedrijf overgenomen van zijn vader, die deed dit ook al jaren. Het klikte zo goed tussen ons dat hij de markten aan mij overdeed, zodat hij zelf meer kon gaan kweken voor mij. Dit hebben wij samen ongeveer 10 jaar gedaan, vervolgens heeft zijn zoon de zaak overgenomen en zijn wij op dezelfde voet verder gegaan. De markt was een grote passie voor mij. Het kweken werd voor mij een bijzaak, maar zijn zoon vond dit fantastisch en het liep wederom perfect! Totdat zijn zoon voor 12 jaar geleden besloot om te stoppen met het kweken met de planten, omdat het assortiment te groot en te duur werd. Daarom heb ik besloten om voor 12 jaar geleden helemaal alleen verder te gaan, alleen puur in- en verkoop van alle tuin en groente planten. Ik ben voor mijzelf begonnen, omdat het vrije leven van de markt mij heel goed beviel en het kweken van planten minder.

Eerder kweekten wij alle producten zelf, maar door de grote vraag van verschillende soorten en kleuren zijn wij opzoek gegaan naar kwekers die aan onze vraag konden voldoen. Deze kwekers hebben wij gevonden kort in de buurt die mij voor 80% alle soorten en kleuren kunnen leveren. Dus ik kan mijn klanten garanderen welke soorten en kleuren er volgende week op de markt aanwezig zullen zijn. De laatste 20% koop ik in op de veiling in Aalsmeer, om het assortiment toch af en toe uit te breiden.

40 jaar geleden was het de eerste keer dat ik mee ging naar de markt. Wat mij bij is blijven staan, is dat de mensen mij zoveel vroegen over de planten en dat ik toen al een antwoord had. Al klopte dit niet altijd, toch geloofden de mensen je als een vakman. Daarnaast weet ik ook nog van de eerste keer dat je heel veel geld bij elkaar zag. Dat was de beuring van die dag.

De grootste motivatie voor mij om op de markt te staan is: altijd in de buitenlucht, ontzettend veel contact met verschillende mensen, indirect contact met de collega’s en de vrijheid om je elke dag weer te ontplooien. Er gebeuren elke dag wel leuke dingen op de markt. De mensen zijn dankbaar als je een bepaalde bestelling voor hen kan regelen. Ook de humor die je leert op de markt maakt het elke dag weer leuk. De klanten betekenen heel veel voor mij. Zij zijn de mensen waaraan ik mijn centen moet verdienen, maar ook waar ik het sociale contact mee onderhoud, waarmee gelachen wordt in de rustige tijden en waaraan wordt verdiend door het vertrouwen wat zij in mij hebben.

Wij houden onze klanten tevreden door het brede assortiment in groente en tuinplanten. Door elke keer in weer en wind toch aanwezig te zijn. Door te proberen om ook de moeilijke bestellingen voor hun mee te brengen, de prijs en kwaliteitsverhouding goed te houden t.o.v. andere bedrijven en ervoor te zorgen dat dezelfde verkoop gezichten aanwezig zijn.

Ik ben nu 58 jaar oud en ik hoop dat mijn gezondheid mij niet in de steek laat en dat ik in ieder geval nog 9 jaar na tevredenheid en met dezelfde glimlach en in goede gezondheid op de markt kan blijven staan. Dan heb ik er 50 jaar opzitten. Dat is denk ik dan wel genoeg.’’ Aldus, Theo.

Deel op Facebook Verstuur per mail