Geplaatst op: 10 augustus 2020

In de spotlight: Dogsnack De Liemers

Deze maand zetten we Dogsnack de Liemers in de spotlight. Een actieve marktondernemer die graag haar verhaal deelt. Lees je mee? 

DSPN bestaat inmiddels alweer 5 jaar en is voornamelijk begonnen vanuit een uit de hand gelopen hobby.

Onze Fila Brasileiro reu Jorah bleek een zware allergie te hebben voor kip, rund, lam, graan en graan gevoerde dieren. Om die reden heel lang getwijfeld om een voedseldroger aan te schaffen om zelf snacks te gaan drogen.

Een vriendin van mij heeft mij toen over de streep getrokken en ik heb een kleine droger aangeschaft. Dit waren er al heel snel 3. Vanwege ruimtegebrek destijds een hele grote aangeschaft. Regelmatige ritjes naar de slacht en vele leveringen vanuit een BARF-leverancier waren het gevolg. Een extra grote vriezer zelfs voor aangeschaft.

Toen anderen er lucht van kregen was het al heel snel “heb je voor mij ook”. Uiteindelijk een gesprek aangevraagd bij de boekhouder en ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Het zelf drogen had behoorlijk wat haken en ogen. Mede ook omdat hier NVWA voor nodig is. Dit heb ik uiteindelijk uit handen gegeven.

Alles is begonnen vanuit een kleine schuur van 8m2. Hier stonden wat rekken met bakken en een werkbank. Inmiddels heb ik elders een hele grote opslag met grote bergzolder waar ik alles kwijt kan. Deze opslag blijft ook een stuk koeler in de zomerdag en dit komt ten gunste van de producten.

In het prille begin heb ik alleen via mond op mond reclame verkocht en op braderieën. Tot ik werd benaderd door de bouvierclub. Mijn eerste show was een feit. Al snel volgde er meer.

Het hoppen van de ene braderie naar de andere was ik eigenlijk vrij snel zat. Hele hoge kosten en vanwege het aparte assortiment geen heel breed publiek. De klanten die ik had waren wel heel erg blij met mijn producten.

In rap tempo toen mijn rijbewijs gehaald en 4 maanden later begonnen op de vrijdagmarkt in Arnhem. Het heeft heel lang nodig gehad om daar een vaste klantenkring te krijgen. Mijn eigen vasthoudendheid, een stukje koppigheid en mijn (leuke) collega’s hebben mij er toch wel doorheen getrokken om te blijven staan. Voor mijn gevoel is het 1 grote familie. Zo ken ik dat ook van vroeger toen ik voor het eerst op de markt ging staan. Ik ben destijds in Amsterdam begonnen in de bloemen. Daarmee gestopt vanwege te veel concurrentie en te weinig omzet.

De leukste momenten vind ik nog steeds als klanten terugkomen omdat ze tevreden zijn. Ik probeer iedereen zo goed en zo kwaad als ik kan te adviseren vanuit mijn kennis en ervaring. Als ik het niet weet zeg ik dit ook en raadpleeg ik een collega en kom ik er op terug. Het advies van vandaag is de vaste klant van morgen. Daarmee samen hangt natuurlijk ook de enthousiaste klanten op vier pootjes. De meeste weten prima de weg te vinden op woensdag, vrijdag en zaterdag en komen zelfs achter de kraam om wat lekkers te halen. Bij de meeste weet ik precies wat ze het lekkerste vinden. Een bepaald koekje, een kalfsbolletje of een stukje popcorn. Voor ieder wat wils. De meest gehoorde uitspraak is “jeetje wat een keuze”. Ik heb gekozen om veel los te verkopen. Zelfs een kippenpootje of longstuk is los verkrijgbaar. Niet elke hond lust alles. Zo kunnen mensen diverse producten aanschaffen zonder het risico te lopen met een hele zak van iets opgescheept te zitten. Zelfs de koekjes zijn los en worden ter plekke geschept.

Zoals de meeste weten is vorig jaar mijn collega Bart Methorst met pensioen gegaan. Ik heb destijds met hem mee gelopen, deels om de kennis te verbreden (vogels, katten, knaagdieren) en deels zodat de klanten mijn gezicht leerde kennen. Met name het laatste is mijns inziens erg verstandig geweest.

Sommige van meneer Methorst zijn klanten moesten wel even wennen aan sommige producten. De paardenoren en konijnenoren met haar vlogen bij mij de toonbank over.

Toekomstplannen zijn er zeker, deze zijn echter dermate pril dat ik hier nog weinig van kan zeggen. De kans dat ik ooit een pandje betrek is hierin wel aannemelijk als extra service.

De meeste producten die ik verkoop zijn te herleiden. Ik heb diverse leveranciers hiervoor welke ieder zijn eigen specialiteit hebben. Natuurlijk heb ik ook de wat bekende producten die zelfs wat minder gezond zijn. Deze komen gewoon bij de groothandel vandaan. Alle voeders haal ik bij de Garvo op. In dit bedrijf heb ik alle kwaliteit gevonden die ik als vereiste heb voor voeding. Dit geldt voor de hondenbrok, kattenbrok, vogelzaden, knaagdiervoer, egelvoer, eekhoornvoer en helemaal voor het strooivoer.

Producten waar ik enigsinds om bekend sta zijn de natuurlijke en onbewerkte producten. Denk aan konijnenoren met haar, paardenkophuid, kamelenkophuid, kophuidplaten en luchtpijpjes.

Vandaag de dag rij ik op dinsdag een bezorgronde voor Arnhem en omstreken, sta ik op woensdag op de Drieslag in Arnhem Zuid en op vrijdag en zaterdag in het centrum van Arnhem. En ben ik via Whatsapp bereikbaar voor bestellingen die per post gaan.

Deel op Facebook Verstuur per mail